Svak kronekurs gjør at veldig mange ferieland er blitt litt dyrere å reise til, spesielt euroland og Storbritannia. Planlegger du smart, kan du likevel få en fin ferie uten at det koster skjorta.

Bruk vår valutakalkulator. Last ned mobilbanken

Kroatia ny favoritt

Ved siden av å tenke på valutakurs, bør du se på selve kostnadsnivået dit du skal. Står valget ditt mellom to ulike euroland, er valutakursen lik. Prisnivået mellom landene er ikke nødvendigvis det samme.

Spania og Portugal er fortsatt rimelige land å bo, spise og leve i sammenlignet med Norge. Samtidig utmerker Kroatia, Bulgaria og Polen seg som «nye» billige reisemål. I februar kunne Apollo vise til at salget til Kroatia har økt med 55 prosent, mens Ving har økt kapasiteten med 1.500 reiser til samme land. Begge reiseselskaper opplyser om fullbookede hoteller i juli, men velger du alternativer til de tradisjonelle charterferiene, er det fortsatt muligheter for en billig ferie.

Har du husket reiseforsikring? Kjøp i dag og få 10 prosent rabatt 

Liten båt ved vann i Kroatia

 

Tyrkia fortsatt billig

Ser du ut av Europa, utmerker Tyrkia seg som et veldig billig ferieland. Ikke bare er prisnivået generelt lavt sammenlignet med Norge, men den tyrkiske liren er litt billigere nå enn den var i fjor sommer. Den tyrkiske liren har falt jevnt mot kronen de siste ti årene. I 2005 kostet en tyrkisk lire fem norske kroner. I skrivende stund må du ut med cirka tre kroner.

 LES OGSÅ: Unngå valutafella i utlandet

Langtur? Velg Sør-Amerika eller Asia

Dollarkursen svir i norske lommebøker, men hva med å rette blikket mot andre kontinenter?
Land som Brasil og Argentina er i utgangspunktet rimelige ferieland for nordmenn. Velger du å legge ferien til Brasil, er turen rundt 21 prosent billigere enn for ett år siden. Grunnen er at valutaen har gått motsatt vei og dermed faktisk svekket seg mot kronen.
Også Asia kan by på rimelige feriemål. Thailand har omtrent 40 prosent av norske priser, og valutaen har holdt seg nokså stabil mot norske kroner. Vietnam på sin side er enda rimeligere, med et prisnivå på en tredjedel av det norske. I Malaysia betaler du omtrent halvparten så mye som i Norge.

Ikke bestilt ferie ennå? Her kan du se hvorfor turen bør betales med kredittkort 

Dette koster det

Den engelske avisen «The Economist» utarbeider den såkalte Big Mac-indeksen, der de sammenligner prisen på en Big Mac fra McDonalds i ulike land. Under følger tall for juli 2016, omgjort fra dollar til norske kroner, slik dollarkursen var i slutten av april 2016.

Norge: 44,56 kroner
USA: 42,16 kroner
Storbritannia: 36,09 kroner
Spania: 32,16 kroner
Brasil: 28,65 kroner
Portugal: 27,63 kroner
Vietnam: 22,83 kroner
Polen: 20,27 kroner
Malaysia: 15,56 kroner