Første halvår i 2015 tegnet norske personkunder aksje- og kombinasjonsfond for 6,7 milliarder kroner. Vi hadde før sommeren 139 milliarder kroner plassert i fond.

Likevel er mange fremdeles usikre på alt som svinger i verdi. Vi sverger til investeringer i hus og hjem. En undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening viser at 62 prosent av oss tror at investering i bolig har lavest risiko og gir høyest avkastning.

Ingen bank kan matche børsen

Jørgen Sundet er senior markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning. Han mener mange kan tjene på å spare i fond i tillegg til bank og egen bolig.

- Vi sparer for ensidig. Store deler av formuen er plassert i bolig, mens resten av sparepengene er i banken, sier han.

Ofte er det mediebildet som forstyrrer folks langsiktige spareplaner. Når det skrives side opp og side ned om konkurstruede Hellas, samtidig som vi hører om oljekriser og andre kriser, er det lett å bli nervøs.

- Men Oslo Børs har hatt en årlig snittavkastning på cirka 11 prosent de siste 30 årene. Ingen bankkonto kan matche det, sier Jørgen Sundet.

Hva er et aksjefond? Sjekk vår side om fondssparing

Kom i gang i dag

Jørgen Sundet mener sparing i aksjefond er mulig for alle.

- Sett deg et mål. Vurder hvor god tid du har, og hvor mye du kan spare. Er du usikker, ber du om en samtale i banken. En rådgiver vil forklare deg alt du trenger å vite om risiko og tidsperspektiv, sier Sundet.

Rådgiveren vil også spørre deg hvor store svingninger du tåler. Dette har sammenheng med hva du planlegger å bruke sparepengene til. Sparer du til pensjon eller til ny hytte? Dette er avgjørende for hvilken spareform som passer deg best.

- Det finnes ingen raske løsninger. Børsene svinger, men over tid vil du ha en langt høyere avkastning i et aksjefond enn om pengene står på en bankkonto, sier Sundet.

Se hvordan drømmen din kan vokse ved å bruke Sparekalkulatoren

Tenk langsiktig

Et annet viktig råd er å tenke langsiktig, minimum fem år.

- Gå gradvis inn i et fond, gjerne over 12 måneder. Har du penger på en bankkonto i dag, overfører du et fast beløp i måneden til fondet. Da reduserer du risikoen noe. Sett deretter opp en månedlig, fast spareavtale. Vær tålmodig, og stol på at de som forvalter fondet vet hva de driver med, sier Sundet.

Du kan lett komme i gang på egen hånd ved å gå direkte til bankens kjøpsside. Den finner du her.

Selv anbefaler Sundet fondet Eika Spar. Det er risikoen spredt over flere regioner, og fondet har de siste fem årene hatt solid avkastning.

- Her har vi samlet våre favorittaksjer fra vårt norske, nordiske og globale aksjefond. Vi sier at Eika Spar er våre beste ideer samlet i ett fond. Dette er på en måte tre fond i ett, sier Jørgen Sundet.

Hva gjør jeg om markedet stuper?

- Da puster du rolig og fortsetter sparingen mot ditt langsiktige mål. Følg den spareplanen du har lagt. Børsen svinger. Det går opp og ned. Men på samme måte som du skal gå gradvis inn, kan være smart å gå gradvis ut når tiden er inne, sier fondseksperten.

Er du klar til å begynne? Det vil lønne seg på sikt…

Derfor er sparing verdens beste idé