Nå som vi tar den nye normalen inn over oss, er det på tide å gi deg som kunde en god klapp på skulderen og si; Gratulerer! You did it! Du har holdt deg til spareplanen din og du har bevart roen gjennom krisen. Det er det verdt å applaudere, både i dag og når bedre tider vil kommer. Vi er ikke over Koronakrisen ennå. Mest sannsynlig kommer det nye kriser eller situasjoner der markedene kan svinge, men nå har du blitt utsatt for den ultimate testen, og du vet at du håndterer en slik krise. 

Jungelen av informasjon kan oppleves kaotisk og til tider rotete. Tipsene er velmenende og gode, men blir det ikke litt mange gjentakelser? Jo, det blir gjentakelser, men det er likevel dette som er kjernen i budskapet vårt. Hvis du holder deg til den spareplanen du har laget, og står i stormen gjennom krisen, så skal vi ta oss av resten. Det er jo det som er så fint med en spareavtale, våre dyktige forvaltere tar seg av pengene dine på best mulig måte, så du slipper å gjøre det.

Det er ikke mulig å tjuvstarte

Vi har tidligere skrevet «Det beste tidspunktet for å starte fondssparing er alltid nå». Som fondssparer er det nemlig vanskelig å finne det beste tidspunktet for å kjøpe aksjefond. Det er derfor vi anbefaler deg å ha en spareavtale. Da sprer du kjøpene dine over ulike perioder, og du kjøper fondsandeler til ulike priser som samlet og historisk sett gir deg en forventet høyere avkastning over tid enn om du kun har pengene på en sparekonto.  

 

  

Bildet viser hvordan sparepengene dine har steget i verdi på en sparekonto og i aksjefond. Selv om markedet svinger, viser historien at man kan forvente en høyere avkastning i aksjefond enn på en sparekonto.

 

Allikevel, som med alt annet, finnes de ingen regler uten unntak:

- Det er lurt å handle når noe er billig, det samme gjelder også for aksjefond. 

Siden børsene over hele verden har opplevd et kraftig fall, kan de som setter pengene i aksjefond få mer for pengene. Investerer du 1.000 kroner i et aksjefond i dag, får du flere fondsandeler enn om du hadde gjort det samme før Koronakrisen, forklarer Eikas Investeringsdirektør Stig Erik Brekke.
Tiden kan nå være moden for å spare litt ekstra, enten i form av å justere til et høyere månedlig sparebeløp eller kanskje til og med opprette en ny spareavtale i et nytt aksjefond. Samtidig er det viktig å gjenta at aksjemarkedet kan falle ytterligere. I så fall bør du fortsette å sitte stille i båten ved en ny nedgang i markedet, og huske at historien viser at dette går over igjen.  

Prøv vår fondskalkulator

Hvordan spare i fond med Smartspar-appen

Om verden ikke var digital fra før, har den i hvert fall blitt det med Korona. Smartspar-appen gjør det enkelt for deg å kjøpe mer fond, og gir deg god oversikt over fondene dine. Smartspar har også en unik gavefunksjon, så hvorfor ikke gi en digital bursdagsgave i år?

Les mer om Smartspar

Smartspar gjør sparingen smart 
Last ned Smartspar til Android
Last ned Smartspar til iPhone

Psst! Smartspar har også en unik gavefunksjon hvor du kan gi og få aksjefond i gave. Se hvor enkelt det er å samle dåps-, bursdags- og konfirmasjonsgaver i et sparefond som vokser med barnet ditt.
Gave i Smartspar 

 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.