Tenk på internett som en stor by med mange butikker, og akkurat som i den virkelige verden, må du passe godt på lommeboken din. Følg derfor disse 5 tipsene til hvordan du kan handle smart og sikkert i den digitale storbyen:

 1. Vær kritisk til tilbudene: Ikke la deg lure av for attraktive tilbud som virker for gode til å være sanne. Undersøk priser og sjekk om nettbutikken er pålitelig. Les anmeldelser fra andre kunder for å unngå falske nettbutikker som kan prøve å lure deg.

 2. Beskytt personlig informasjon: Når du handler på nettet, er det viktig å være forsiktig med dine personlige opplysninger. Sjekk at nettbutikkens nettadresse starter med https:// og har en hengelås i nettleseren, før du oppgir personlig informasjon eller betalingsopplysninger. Da vet du at nettstedet er kryptert og sikkert.

  Tips!
  Når du handler på nettet, bruk alltid sikre betalingsmetoder som kredittkort. Skulle du være uheldig og bli svindlet, er det ikke lønnskontoen din som blir tappet.

 3. Benytt BankID-appen: Den er tryggere, enklere og bedre enn andre BankID-metoder fordi den er basert på nyere teknologi. Dermed er du bedre beskyttet mot svindel fordi du ikke har noen kode å oppgi. I tillegg får du mer informasjon om kjøpet du akkurat har gjort og kan avbryte hvis noe ikke stemmer.

 4. Vær oppmerksom på phishing: Svindlere sender ofte falske e-poster og later som de er fra kjente aktører eller merkenavn som du har tillit til. Det kan for eksempel være Posten/PostNord, bank eller kredittkortselskaper og nettbutikker. Kanskje mottar du også falske hentemeldinger, veldig ofte med betalingskrav.

  Vær skeptisk til e-poster og SMS som ber deg om å oppgi personlig informasjon eller klikke på lenker og vedlegg. Gå alltid til nettstedet direkte ved å skrive inn nettadressen selv.

 5. Hold deg oppdatert i mobil- og nettbanken: Følg med på transaksjonene dine og bankkontoen din. Skulle du få mistanke om svindel, kontakt banken for å sperre kort og konti.

Black Friday kan være en flott tid for å gjøre gode kjøp, men det er viktig å handle med forsiktighet. Vi vil aldri be deg om å oppgi konfidensiell informasjon, passord, BankID eller ditt kredittkortnummer.

Ved å følge disse fem punktene, kan du minimere risikoen for å bli et offer for svindel. God handel!

Flere tips til trygg netthandel fra Forbrukerrådet finner du her.